۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۲:۲۷

عضو اتحادیه جهانی حفاظت:

ترجمان اشتباه پرنده‌نگری/حفاظت توسط یک کشور به تنهایی ممکن نیست

ترجمان اشتباه پرنده‌نگری/حفاظت توسط یک کشور به تنهایی ممکن نیست

یک عضو اتحادیه جهانی حفاظت می‌گوید: هیچ کشوری به تنهایی نمی‌تواند پرندگان مهاجر را حفظ کند و پرنده‌نگری در ایران از مسیر اصلی خود دور شده چرا که هیچ برنامه حفاظتی مدونی پشت آن نیست.

یک عضو اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت به مناسبت روز جهانی پرندگان مهاجر به خبرنگار مهر گفت: هیچ کشوری به تنهایی نمی‌تواند پرندگان مهاجر را حفظ کند. اصلاً برنامه روز جهانی پرندگان مهاجر که از سال ۲۰۰۶ آغاز شد به این علت شکل گرفت که اگر همه کشورها با هم به حفظ یک گونه مهاجر همت نکنند هیچ اتفاقی نمی‌افتد و یک کشور به تنهایی نمی‌تواند گونه‌های مهاجر را حفظ کند.

علیرضا هاشمی تصریح کرد: اگر ده کشور در مسیر مهاجرت حضور داشته باشند و ۹ کشور بالاترین سطح حفاظت را فراهم کنند و چه به لحاظ انرژی و چه به لحاظ مالی هزینه‌های لازم را صرف کنند اما یک کشور دیگر در این میان مثل فریدون‌کنار خود ما همه چیز را از بین ببرد، زحمات تمام آن کشورها از دست رفته و همه هزینه‌های بین‌المللی و جهانی و ملی آن کشورها بر باد می‌رود.

وی تأکید کرد: اگر روز ملی جداگانه داشته باشیم درواقع مرز می‌بندیم. همه فعالیت‌های حفاظتی بدون مرز پیش می‌رود و هیچ‌گاه در فعالیت‌های محیط زیستی و حفاظتی مرزها را در نظر نمی‌گیرند و مثلاً برای کاهش انتشار کربن و گازهای گلخانه‌ای هم همین‌طور است و مرزی در میان نیست و همه با هم کار می‌کنند. اما تعیین روز ملی پرندگان مهاجر دقیقاً در جهت عکس این رویکرد است.

هاشمی افزود: از سوی دیگر هر سال یک روز را اعلام می‌کنیم و هیچ توفیقی هم نداشته و سیاستی هم پشت این برنامه نداریم و این روز جهانی را هم به حال خودش رها کرده‌ایم.

این مدرس رسمی پرنده‌نگری که پروژه ملل متحد برای ترویج پرنده‌نگری به عنوان ابزار حفاظت در ایران را نیز پیش برده تصریح کرد: پرنده‌نگری اگر پشتش برنامه حفاظتی مدون و یک چهارچوب باید و نبایدها نباشد نه تنها مفید نیست که ممکن است مضر هم باشد. بخش گردشگری کشور فقط به این فکر می‌کند که پرنده‌نگری را فعال کند اما صرف اینکه ما تعریف کنیم پرنده‌نگری خیلی خوب است دلیل نمی‌شود که یک بخش غیر محیط زیستی دربارهٔ آن اعمال نظر کند و این از اساس اشتباه است.

هاشمی با بیان اینکه پرنده نگری خوب است و من هم افتخار می‌کنم که پرنده‌نگر هستم تأکید کرد: اگر در جهان پرنده‌نگری پیشرفت کرده است باور کنید صرفاً به واسطه این است که بخش حفاظتی و برنامه‌های حفاظتی حمایتش می‌کنند وگرنه خودش به خودی خود یک پوسته است و نقش جدی ندارد. ما اکنون ترجمان اشتباهی از پرنده‌نگری در جهان را در ایران پیاده می‌کنیم و با این روش پرنده‌نگری از مسیر اصلی منحرف می‌شود.

وی ادامه داد: شاید بهتر باشد برای گونه‌های اندمیک روز ملی داشته باشیم. مثلاً ما زاغ بور را داریم که گونه اندمیک ایران است و باید روز ملی آن را داشته باشیم؛ ولی روز ملی پرنده‌نگری یا پرندگان مهاجر چیز خوبی نیست زیرا اصلاً پرندگان همه با هم مهاجرت نمی‌کنند که زمان خاصی همه‌شان با هم به ایران بیایند. ما از وسط تابستان مهاجرتمان شروع می‌شود و تا همین الان هم ادامه دارد و خیلی وقت‌ها مهاجرت‌ها از پاییز تا بهار به هم وصل می‌شود. اتفاقاً در اثر میلیون‌ها سال تکامل می‌توان گفت تقریباً گونه‌ها با هم مهاجرت نمی‌کنند که به مشکلات رقابتی با یکدیگر نیافتند. ما مهاجر تابستانه و زمستانه داریم که اتفاقاً شاید به نوعی بتوان گفت مهاجر تابستانه ما مهم‌تر هم هست چون زادآوری می‌کند و پرنده‌ای که زادآوری می‌کند اهمیت حفاظتی اش از پرنده‌ای که صرفاً عبور می‌کند خیلی بیشتر است چون زیستگاه پایندگی و پویایی‌اش اینجاست.

این عضو کارگروه‌های تخصصی حفاظت از چندین گونه ملی و بین‌المللی تصریح کرد: شاید پرنده‌نگران کشور ما می‌خواهند عینک سیاهی به دیده بزنند تا یک حقیقت سیاه را نبینند. خوب است که پرنده‌نگران به جای تفنگ دوربین دست می‌گیرند اما این همه اصرار و انرژی برای روز ملی پرندگان هست، وقتی قتل‌عامی مثل فریدونکنار در کشور انجام می‌شود چرا همین انرژی را آنجا صرف نمی‌کنند. صید غیرمجاز همراه با تخریب زیستگاه عامل اصلی تهدید ما شده است و مشکل صید و شکار در مورد مهاجران زمستانه مخصوصاً اردک‌ها و پرنده‌های کنار آبزی واقعاً جدی است. به جایی که آن را درست کنیم، کاری می‌کنیم که خودمان هم می‌دانیم پشتوانه حفاظتی ندارد.

هاشمی با تأکید بر اینکه البته هر فعالیت محیط زیستی خوب است اما اینجا مسئله خوب و بهتر مطرح است گفت: فرض کنیم روز ملی پرنده‌نگری الان ایجاد شده است این چه فایده‌ای برای حفاظت گونه‌های ما دارد!؟ چون این برنامه هیچ نقشه راهی ندارد و کسانی که این کار را می‌کنند دیدگاه حفاظتی ندارند واصلا نمی‌دانند می‌خواهند به کجا برسند و فقط می‌خواهند یک روز ملی داشته باشیم.

وی ادامه داد: ولی در روز پرندگان مهاجر یک شعار را همه مردم دنیا در یک روز می‌گویند که این شعار هم در جلسات متخصصان اصلی حفاظت دنیا تعیین شده و این روز به چندین برنامه حفاظت بزرگ جهانی وابسته است که کشورهای مختلفی در آن عضو هستند و بالاترین رده متخصصان آنجا حضور دارند. در این روز شعارها و پوستر در همه دنیا مشترک است و فعالیت‌هایی که انجام می‌شود در سایت جهانی www.migratorybirdday.com اعلام می‌شود و ایران می‌تواند به یک نقطه فعال برای حفاظت بدل شده و معرفی شود و به جهان نشان بدهیم دیدگاه ما دیدگاه والایی است و آن طور که از بیرون نشان می‌دهند نیست که ما فقط می‌کشیم و حفاظت نمی‌کنیم بلکه اینجا هم تلاش و پویایی هست.

وی در پایان گفت: از طرف دیگر وقتی به عنوان بخشی از این پروژه جهانی فعالیت کنیم می‌توانیم بهره‌برداری خوبی از پروژه داشته باشیم و ببینیم چه برنامه‌هایی انجام شده و دیگران چه کرده‌اند زیرا آن شعار که اعلام می‌شود برنامه‌های خیلی خوبی هم معرفی می‌کند که می‌شود از آن استفاده کرد. الان دیگر وقت حرکت به عقب نیست و پرنده‌ها فقط مال ما نیستند که روز ملی برایشان تعیین کنیم.

کد خبر 3975262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha